Vaření a grilování
Dokonalý steak
Vyberte si pěkný kus pštrosího masa. Je jedno jestli to bude steak nebo filet. Čím větší tím lepší. Můžete si vybrat již naložený v naší vynikající marinádě, nebo si maso sami naložit krátce do směsi bylinek, které najdete na zahrádce. Nám se osvědčil rozmarýn, tymián nebo majoránka. Před samotnou teplenou úpravou vyndejte maso z chladničky, aby mělo pokojovou teplotu. Lehce popepříme a osolíme. Položíme na rozpálenou pánev nebo na gril. Podle výšky steaku grilujeme 3 – 5 minut z každé strany. V případě grilu s teplotou 250 – 300° 2 minuty z každé strany pod pokličkou. Před servírováním poklademe plátky másla (nejlepší je bylinkové) a chviličku necháme maso odpočinout. Podáváme s tím, co máme rádi, se zeleninou, s hranolky, s chlebem a nebo jen tak… Samozřejmě s dobrým pitím.
Inspirace do kuchyně
Pštros v písku
Přísady pro 4 osoby: 500g pštrosích steaků nakrájených na slabé plátky 3 pol. lžíce rozpuštěného másla 1 lžička soli, pepře, tymiánu a jemné papriky 200g čerstvého hrachu 3 oloupaná rajská jablíčka nakrájená na kousky 200g cibule nakrájené na kostičky
Příprava: Velký plochý pekáč vymažeme tukem a pokryjeme dno masem.Maso polijeme rozehřátým máslem a okořeníme solí, pepřem, tymiánem a paprikou. Na maso naklademe ve vrstvách v daném pořadí nasekanou cibuli, hrách a rajčata. Potom pekáč utěsníme alobalem. Pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě cca 40-50min.
Přílohy: Vařená rýže
Polévka z pštrosího krku
Přísady pro 4 osoby: 300 g pštrosího krku, 80 g tuku na smažení, 180 g nakrájené polévkové zeleniny, 100 ml suchého červeného vína, 250 ml vody, 40 g mouky, 50 g Madeira, 1 polévková lžíce rajčatové dřeně, pepř, sůl, jemná paprika
Příprava: Pštrosí krk opečeme s polovinou tuku a polévkové zeleniny. Potom zalijeme červeným vínem a přidáme rajčatovou dřeň a vodu. Krk dusíme do měkka k čemuž je případně nutný další přídavek vody. Nakonec vyjmeme dílek krku z hrnce, maso oddělíme od kosti a nakrájíme na malé kousky. Zbylou polovinu tuku necháme rozpustit v jiném hrnci, posypeme moukou a za stálého míchání osmahneme. Zalijeme vývarem, vmícháme polévkovou zeleninu. Polévku ochutíme vydatně solí, pepřem, paprikou a madeirou a přidáme oddělené maso z pštrosího krku. Podáváme s čerstvou bagetou nebo topinkou.
Míchaná pštrosí vejce
Přísady pro 8 až 10 osob: 1 čerstvé pštrosí vejce, 1 cibule (sekaná), 200 ml mléka, 2 čaj. lžičky soli, 1 čaj. lžička papriky, 1 špička nože muškátu, 3 pol. lžíce másla a 1 malý svazek pažitky.
Lehce osmahneme cibuli s máslem v dostatečně velké pečící pánvi. Obsah pštrosího vejcete dobře rozkvedláme v míse s mlékem a kořením. Nyní dáváme vaječnou hmotu k cibuli do pánve. Vejce stále mícháme měchačkou ode dna pánve až míchaná pštrosí vejce dostanou požadovanou konsistenci. Před podáváním znovu ochutíme a vejce posypeme jemnou rozsekanou pažitkou.
Přílohy: Vařená rýže
Pštros na bílém zelí
Přísady pro 4 osoby: 1/2 hlávky bílého zelí, 300 g mletého pštrosího masa, 3 pol. lžíce jedlého oleje, 4 cibule na kostičky nakrájené, 1 stroužek česneku jemně utřený, 1/2 kostky vývaru, 3/8 l vody, 600g brambor nakrájených na hranolky, sůl, pepř, kari, muškát, jemná paprika, kmín
Předpříprava: Bílé zelí nakrájíme na jemno a krátce spaříme.
Příprava: Na pánvi rozpálíme olej a opečeme mleté maso. Vmícháme cibuli a česnek a všechno necháme dohromady dusit asi 5 min. Pikantně okořeníme pepřem, solí, paprikou, kari a muškátem. Potom přidáme vodu a polovinu kostky vývaru. Do vymaštěného pekáče vložíme spařené zelí a na to nalijeme šťávu z mletého masa. Nakonec navršíme do pekáče brambory a posypeme trochou kmínu a hrubým pepřem. Pekáč zakryjeme pokličkou. Pečeme v předehřáté troubě při vysoké teplotě cca 1h.
Přílohy: Čerstvý zelený salát.
Pštrosí játrová paštika
Přísady: 1 velký šálek pštrosích jater (rozsekaných), 3 plátky uzeného špeku, 2 čajové lžičky roztaveného másla, 1 špička nože tymiánu, 1 bobkový list, 3 polévkové lžíce Weinbrand nebo Sherry, sůl a pepř
Příprava: Opečeme špek na pánvi bez tuku. Kousky špeku vyjmeme a na zbylém tuku opečeme játra při mírném teple. Okořeníme tymiánem, bobkovým listem, solí a pepřem a pečeme vše dohromady další 3-4 min. Potom pečlivě vmícháme Weinbrand nebo Sherry. Vyjmeme bobkový list a játra rozmělníme do kašovité hmoty. Hmotu naplníme do malých promaštěných paštikových forem a pokapeme rozpuštěným máslem. Paštiku umístíme až do úplného vychlazení do ledničky.
Podáváme jako předkrm s čerstvým plnozrnným chlebem.
Dušený pštros
Přísady pro 6 osob: 1 kg pštrosího masa s kýty nakrájené na kousky (maso na guláš), 1000 ml přírodního jogurtu, 2 pol. lžíce jedlého oleje, 2 stroužky jemně utřeného česneku, 1 velká cibule nakrájená na kolečka, 2 jemně nakrájené stonky celeru, 1 zelený výhonek česneku nakrájený na kolečka, 1 zelený paprikový lusk nakrájený na proužky, 500 ml vývaru, 250 ml suchého červeného vína, 1 lžička soli, 1 lžička tymiánu, 2 lžičky mouky, 400 g čerstvých malých žampionů, 100 g sušených broskví nakrájených na malé kousky, čerstvě mletý černý pepř
Předpříprava: Maso marinujeme společně s jogurtem 4-6 dní v ledničce.
Příprava: V hrnci rozpálíme olej a na něm opečeme česnek, cibuli, papriku, celer a nať česneku. Přidáme maso a osmažíme. Přilijeme vývar a víno a okořeníme solí, tymiánem a mletým pepřem. Uzavřeme hrnec a obsah necháme lehce vařit při mírné teplotě 2,5-3 hod. Potom šťávu zahustíme moukou a přidáme žampiony a broskve. Dusíme ještě asi 10 min.
Přílohy: Vařená rýže nebo opečené brambory, čerstvý salát
Jídlo na pánvi
Přísady pro 4 osoby: 500 g pštrosího steaku (nakrájeného na jemné proužky) nebo soté 4 pol. lžíce jedlého oleje, 3 nasekané cibule, 1 utřený stroužek česneku, 250 g čerstvých žampionů nakrájených na plátky, 100 g mandlí nakrájených na lupínky, 80 g másla, 250 ml šlehačky, 2 pol. lžíce Weinbrand, 2 pol. lžíce čerstvé bazalky (jemně nakrájené), pepř, sůl, jemná paprika, kari, sojová omáčka
Příprava: Mandle opražíme na pánvi do zlatova na polovině másla. Olej silně rozpálíme na litinové pánvi a krátce na něm opečeme proužky masa. Okořeníme pepřem, solí, paprikou a kari. Z pánve vyjmeme maso a vypečenou šťávu, která se vytvořila. Potom vložíme do pánve zbytek másla a v něm lehce osmahneme česnek a cibuli. Vmícháme žampiony a necháme asi 10 min. podusit. Nakonec přilijeme šlehačku a všechno necháme dusit dalších 5 min. Omáčku ochutíme Weinbrandem sojovou omáčkou a případně ještě solí a pepřem. Potom opět přidáme maso s vypečenou šťávou a vmícháme cca 2/3 opražených mandlí do pokrmu. Všechno znovu krátce ohřejeme. Před podáním posypeme zbytkem mandlí a bazalkou.
Přílohy: Rýže, krokety, hranolky, míchaný salát.
Pštrosí svíčková pečeně
Přísady pro 6 osob: 1-1,5 kg pštrosího steaku, 4 pol. lžíce jedlého oleje, 1/4 l vody, 100g uzeného špeku nakrájeného na kostky, 1 kostka vývaru, 3 pol. lžíce mouky, 2 pol. lžíce červeného vína, pepř, sůl, paprika; pro přípravu marinády: 1/2 l suchého červeného vína 1/4 l octa, 2 cibule nakrájené na kolečka, 2 mrkve nakrájené na kolečka, 4 stroužky česneku jemně utřeného, 1 lžička soli, 1/2 lžičky černého pepře, 1 lžička jemné papriky, 1 špička nože hřebíčku, 1 špička nože mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky majoránky, 1 bobkový list
Předpříprava: Z výše uvedených přísad připravíme marinádu a vložíme do ní maso. Velikost nádoby zvolíme takovou, aby maso bylo podle možností zcela zakryto marinádou. Nádobu uzavřeme a dáme do lednice na dva až tři dny uležet. Potom vyjmeme maso z marinády a pomocí síta oddělíme pevné a tekuté části. Vyndáme bobkový list.
Příprava: V litinovém hrnci silně rozpálíme olej a v něm prudce opečeme marinované maso. Okořeníme trochou pepře a soli. Opečené maso vyjmeme z hrnce a ve šťávě opečeme špek. Přidáme pevné části marinády a po 5 min. zalijeme 2/3 marinády a vodou. Potom vložíme do hrnce opět maso a cca 1-1,5hod. dusíme. Dusíme do měkka pří mírné teplotě. Maso vyjmeme opět z hrnce, šťávu zahustíme moukou a přidáme kostku vývaru. Ochutíme pepřem, solí, paprikou a troškou červeného vína. Všechno necháme ještě několik minut dále vařit. Maso nakrájíme na plátky a před podáváním vložíme krátce do omáčky prohřát.
Přílohy: Vařené nebo hrubé knedlíky, nudle, míchaný nebo zelený salát.
Pštrosí biftek
Přísady pro 4 osoby: 4 pštrosí bifteky, přísady pro přípravu marinády: 3 pol. lžíce jedlého oleje, 1 pol. lžíce rajčatového kečupu, 1 lžička hořčice, 1 pol. lžíce smetany, 1 pol. lžíce jemně nakrájené petržele, 1 pol. lžíce nasekané cibule, 1 špička nože čerstvého chilli, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky jemné papriky, 1/4 lžičky kari koření, 1/2 lžičky sojové omáčky
Předpříprava: Výše uvedené přísady pro marinádu smícháme a vložíme do nich bifteky na 2-4 hod.
Příprava: Odležené bifteky z marinády mohou být připraveny podobně jako hovězí bifteky podle chuti na grilu nebo na pánvi.
Další inspirace z kuchyně